X21 brengt samen met HUF een ode aan Rotterdam

X21 brengt samen met HUF uit San Francisco een capsule collectie uit. Het ontwerp van deze samenwerking is een ode aan Rotterdam en bevat o.a. een gedicht van voormalig stadsdichter Dean Bowen dat hij speciaal voor deze gelegenheid schreef. De collab is vanaf 30 juli exclusief te koop bij X21.

The one and only Stacii Samidin heeft een korte video gemaakt voor deze release:

Het verhaal achter het ontwerp

Wat hebben een skateboard merk uit San Francisco en een winkel in Rotterdam met elkaar gemeen?

Het antwoord is ‘concrete’ oftewel beton.

Waar skaters de stad als hun betonnen speelplaats zien, is een winkel zoals X21 gevormd door zijn stedelijke betonnen omgeving. Net als New York – waar de grondlegger van HUF, Keith Hufnagel, vandaan komt – heeft Rotterdam een reputatie als concrete jungle: hard, rauw, recht voor je raap, maar ook een klein hartje en nooit opgeven.

Dat beton, alsmede de titel van een gedichtenbundel van 2Pac “The Rose that grew from concrete”, vormde de inspiratie voor het ontwerp. 

Op de achterkant van de kledingstukken staan de alom bekende letters van HUF als betonnen fundament, waar de rozen vechten om rond de gevestigde structuren te groeien en tot bloei te komen. Deze roos is de metaforische Rotterdammer die elke dag strijdt om zich te ontplooien in zijn betonnen omgeving. 

De steel van de roos bestaat uit de woorden 010, Roffa en Rotterdam. Verschillende benamingen voor een stad met vele verschillende culturen. De ovale vorm van de rozenblaadjes doet denken aan De Kuip en zijn opgebouwd uit de cijfers 0, 1 en 0. 

Helaas komen niet alle bloemen tot bloei; de gevallen blaadjes onderaan staan voor de gevallen strijders die we onderweg zijn verloren. 

Op de voorkant staat het gedicht van Dean Bowen geprint: 

Rotterdam is meer dan stad
Meer dan plek om in te wonen
Meer dan bodem van waaruit
De roos door het beton heen brak

Rotterdam is meer dan stad
En de mensen weten dat
We samen sterker zullen groeien
Rotterdam ligt in ons hart